The Helsinki Cathedral, Helsinki, Finland

Всеки път, когато пътувам до Хелзинки, сякаш пътувам до „града на катедралите“. Три красиви църкви са главните забележителности на трите централни области в Хелзинки: лутеранската катедрала в центъра на града, уникалната скална църква и православния храм „Успение Богородично“.

Катедралата на Хелзинки се намира в центъра на града и се е превърнала в основна забележителност. Катедралата е построена между 1830-1852 година в името на руския цар Николай I, и дълго време е известна под името „църквата на св. Никола“ до независимостта на Финландия през 1917. Минималистичният стил на катедралата е запазен и отвътре, а стълбите са се превърнали в място за срещи както на местни, така и на туристи.

The Helsinki Cathedral, Helsinki, Finland

The Helsinki Cathedral, Helsinki, Finland

Следва църквата Темпелиаукио, по-известна като „скалната църква“. Точно както подсказва името, църквата е изсечена в скала. Отвън е почти незабележима, и спокойно можете да я подминете, ако не сте внимателни. Църквата е проектирана от двама братя архитекти, Суомалайнен, и отваря врати през 1969. Известна е с невероятната си акустика. Много често вътре се провеждат мини концерти за пиано. За съжаление, ние нямахме късмет да чуем такова изпълнение. Но за сметка на това бяха пуснали запис, който звучеше божествено; можехме само да си представим колко по-мощен би бил звукът, ако изпълнението е на живо.

The Rock Church Temppeliaukio Church, Helsinki, Finland

Temppeliaukio Church, a.k.a. Rock Church

Helsinki, Finland

Накрая, катедралата „Успение Богородично“ е разкошна тухлена сграда, построена между 1862-1868, която понастоящем е най-голямата източно-православна църква в западна Европа.

Uspenski Cathedral, Helsinki, Finland

Хелзинки обаче предлага много повече на любителите на дизайна и архитектурата. Една кратка разходка по главната улица Александър е почти като посещение в архитектурен музей. В края на Александър се намира Стокман, тукашният шикозен мол. Но вместо да влезете вътре, ви предлагам да пресечете улицата и да се насочите към Harald – ресторант, вдъхновен от времето на викингите, където сервитьорите носят дълги рокли, а стените са украсени с препарирани глави на лосове. Храната е изключително вкусна, а автентичната атмосфера добавя щипка уникалност към всяко ястие.

Helsinki, Finland

Helsinki, Finland

Ако проявявате интерес към финландската култура и история, задължително трябва да отделите време да разгледате Националният музей на Финландия. В непосредствена близост се намират Музикалният център, който помещава Академията Сибелиус и е дом на два симфонични оркестъра, Парламентът, както и Музеят на съвременното изкуство Каизма.

Helsinki, Finland

Helsinki, Finland

Колко е забавно в компанията на г-н Кастрен

Helsinki Music Center, Helsinki, Finland

Музикалният център в Хелзинки

The train station, Helsinki, Finland

Сградата на Централната гара

Helsinki, Finland

Преди да си тръгнете от Хелзинки, не пропускайте да посетите базара покрай пристанището, който работи ежедневно през цялата година. Тук можете да закупите някои автентични ръчно направени сувенири от местни производители.

Helsinki, Finland

Helsinki, Finland

За да улесня следващото ви посещение в Хелзинки, създадох карта на Google, в която съм отбелязала всички места, споменати в този блог пост. Дано да ви е от полза. Ако имате въпроси, не се колебайте да ми пишете в коментарите под този пост и аз ще се постарая да отговоря максимално бързо.

Share.

Leave A Reply