Разходка из Бирка, в която става дума за лодки, един урок по история и печене на хляб.

Viking Search in Birka, Stockholm

Пристанът до кметството в Стокхолм

На Бирка се е намирало едно от първите селища на викингите на територията на Швеция (около 790 година). В днешни дни Бирка е една от общо единадесетте шведски месности, записани в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Бирка може да бъде достигната само по вода; намира се в езерото Меларен, на около два часа западно от Стокхолм. През летния сезон ежедневно се организират корабни екскурзии, като билетите могат да бъдат закупени както предварително, така и на място. Ние си бяхме закупили билетите онлайн в началото на седмицата, така че се разминахме с чакането на една изключително дълга опашка и се качихме на борда през „ВИП“ сектора. Точно навреме, за да чуем приветсвено съобщание, след което моторът бе стартиран. Пътешествието по следите на викингите започваше.

Viking Search in Birka, Stockholm

Ресторантът

Два часа по-късно акостирахме в Бирка. (Нека изясним нещо: Бирка е името на старото селище на викингите, а островът, на който то се намира, всъщност се нарича Бьоркьо.) Вече беше обедно време, слънцето напичаше, а от пътуването бяхме огладнели. Съвсем предвидливо непосредствено до пристанището се намира единственият ресторант на острова, Серимнер, който ни приветства с обилна шведска маса. (Името на ресторанта пък идва от скандинавската митология; Серимнер са наричали свинята, която приготвяли за вечеря на боговете.)

Viking Search in Birka, Stockholm

Viking Search in Birka, Stockholm

Починахме си за около час и след това се отправихме директно към музея, където ни очакваше нашият екскурзовод. (Екскурзоводът, както и безплатен вход към музея, са включени в цената на билетите.) Чаровна и изключително запозната дама ни преведе през местата, където се е намирало старото селище на Бирка, и ни разказа занимателни истории и неподозирани факти около живота на викингите.

Viking Search in Birka, Stockholm

Нашият екскурзовод

Ето какво научихме:

  • Да бъдеш викинг е било много престижно занимание; кажи-речи всеки малчуган е искал да бъде викинг, но много малко са успявали да станат такива.
  • Викингите са били изключително суетни и са държали на личната хигиена. Освен това те са се гримирали; очната линия е била задължителна.
  • Викингите били погребвани с домашните си любимци, за да ги придружават и в отвъдното. И макар това да не е учудващ, любопитно е, че в един от гробовете са намерили жерав…

Тези, както и много други факти, са скрити в общо 3500 гробници, разпръстани из Бирка. Към момента археолозите са изследвали само 1100 от тях. Прекарахме цял час в истории за викинги, крале и битки, а разказът свърши около 970 година, когато Бирка е била изоставена. Ако сте следили средновековното ми приключение в Сигтуна, може би си спомняте, че това е годината, през която градът е бил създаден. И в това няма нищо случайно. Предполага се, че населението на Бирка се е преместило на север към Сигтуна, поради промяна на търговските маршрути.

В края на нашата обиколка се намирахме на най-високия хълм в Бирка и пред очите ни се извисяваше ето това…

Viking Search in Birka, Stockholm

Каменният кръст, както вероятно се досещате, не е от времето на викингите. Той е издигнат много по-късно, в чест на монаха, дошъл да проповядва християнската вяра на Бирка. И макар паметникът да е величествен, гледките от тази височина са още по-невероятни.

Viking Search in Birka, Stockholm

Viking Search in Birka, Stockholm

Оставаха ни още два часа, преди да се качим отново на нашата лодка, така че се запътихме към музея, в който имаше различни миниатюри, представящи живота на хората на Бирка.

Viking Search in Birka, Stockholm

Миниатюра, детайл – музеят на Бирка

Viking Search in Birka, Stockholm

Вход към музеят на Бирка, детайл

След това разгледахме производителите на сребърни накити във викингски стил…

Viking Search in Birka, Stockholm

Viking Search in Birka, Stockholm

И накрая се запознахме с дейностите на хората през 8ми век в специално построеното за тази цел викингско селище. Те плели. И пекли хляб. Освен това стреляли с лък, свирели на мандолини и ковали желязо (подобно на ето този младеж).

Viking Search in Birka, Stockholm

Viking Search in Birka, Stockholm

Е, това е – четири наситени с впечатления часа. И точно като викинги след спечелена битка, накрая се качихме на нашето корабче уморени, но доволни.

Share.

Leave A Reply