Фото дневник на първото ми посещение до средновековния град Сигтуна, в който ще ви покажа руините на църква, една камбанария и достоен за награда шоколад. Не непременно в този ред.

sigtuna-worldtasting-1

Всичко започна край брега на езерото Меларен. Една дълга разходка, по време на която срещнахме семейство патици, запалянковци по мини голф и по хапване на открито и която финално ни отведе до яхт клуба. Но вместо да се застоим покрай разкошните лодки, ние свърнахме по една от малките улички и се озовахме на „малкия площад“ (Lilla torget), а там ни очакваше голямо шоколадово пиршество в сладкарница RC Chocolat. Мястото е награждавано многократно в категория сладкарство, и с пълно право; шоколадовият мус Трио е абсолютното доказателство.

sigtuna-worldtasting-3

Докато поглъщах трите слоя шоколад, съзрях най-миниатюрната библиотека в Швеция (или поне, ако има по-малка от тази, все още не съм я забелязала). Непосредствено срещу RC Chocolat се намира антична телефонна кабинка (датираща около началото на 20 век), изпълнена с книги; вземете произволно заглавие, прочетете го и го върнете обратно, за да може някой друг да го „заеме“. Оказа се, че тази библиотека на открито е в чест на международния ден на книгата (23 април), но е отворена целогодишно.

sigtuna-worldtasting-7

Признавам си, първоначалните ни „открития“ в Сигтуна не бяха изключително средновековни. Ето защо направихме това, което всеки себеуважаващ се турист би направил: взехме си безплатна карта от информационния център, който е разположен в началото на „голямата улица“ (Stora gatan, главната улица на Сигтуна). Сега вече бяхме готови да разкрием древните тайни на средновековния град.

sigtuna-worldtasting-4

sigtuna-worldtasting-5

Сигтуна е един от първите градове в Швеция, основан през 980 г. Заради дългата си история, градът е изпъстрен с множество забележителности, измежду които руините на църквите св. Олоф и св. Ларш от 11 век, църквата на Дева Мария от 13 век, заедно с прилежащата камбанария, както и старото кметство от 17 век. През летния сезон ежедневно се организират едночасови турове с гид на цена от 60 SEK (за повече подробности вижте destinationsigtuna.se); за съжаление ние закъсняхме за обиколката, но ще се опитаме да се включим следващия път. Още повече, забелязах, че екскурзоводката е облечена в традиционна дълга рокля. Кой би устоял на исторически факти, премесени с винтидж мода?

St. Olof church ruins, Sigtuna

Детайл от руините на църквата св. Олоф

Mariakyrkan, Sigtuna

Църквата на Дева Мария

The belfry of Mariakyrkan

Камбанарията към църквата на Дева Мария

City hall Sigtuna

Старото кметство

Share.

Leave A Reply